Algoritmalarda Kullanılan Temel Operatörler
- Algoritmalar oluşturulurken çeşitli semboller kullanılır .
- Bu semboller yapılacak işlemleri ifade ederler .
- Bilgisayar dilinde bu sembollere operatör adı verilir .
Algoritmalar oluşturulurken kullanılan bazı operatörler ;
Şimdi algoritmalarımızda kullanılan temel operatörleri ayrıntılı olarak inceleyelim .
Aritmetik ve Mantıksal Terimler
Programlama da işlemlerin yapılabilmesi , sonuçlandırılabilmesi için aritmetiksel işlemlerin nasıl tanımlandığını bilmemiz gerekmektedir .
Program akışının ise doğru bir şekilde sağlanabilmesi için bazı aşamalarda karar verilmesi gerekebilir . Bu kararları verebilmemizi sağlayacak terimler ise mantıksal ifadelerdir .
Yazılan programların sonuç üretebilmesi için hem aritmetiksel hem de mantıksal işlemleri yapabilmesi gerekmektedir .
- Aritmetiksel Terimler
Bir programın istenilen işlemleri yerine getirebilmesi için sayısal hesaplar yapabilmesi ve bu hesaplar sonucunda elde edilen sonuçları saklayabilmesi gerekmektedir.
Genel olarak tüm programlama dillerinde aritmetik işlemler şu şekilde tanımlanmıştır:
Değer|Değişken {aritmetik operatör} Değer|Değişken
Bu örnek tarzındaki gösterimde Değer olarak ifade edilen terim sabit bir değeri , Değişken ise her an farklı bir değer barındırabilecek bir değeri ifade eder.
Aritmetiksel Terimler aritmetiksel operatörler aracılığı ile ifade edilirler .
Aritmetiksel Operatör
- * Çarpma işlemini gösteren işleçtir. Bölme ile eş önceliklidir.
- / Bölme işlemini gösteren işleçtir. Çarpma ile eş önceliklidir.
- + Toplama işlemini gösteren işleçtir. Çıkarma ile eş önceliklidir.
- – Çıkarma işlemini gösteren işleçtir. Toplama ile eş önceliklidir.
- Mantıksal Terimler
Karşılaştırma Operatörü
- = İki değerin eşit olup olmadığı karşılaştıran operatördür .
- >, >= İki değerden soldakinin sağdakine oranla büyük olup olmadığını veya büyük eşit olup olmadığı kontrol eden operatördür.
- <= İki değerden soldakinin sağdakine oranla küçük olup olmadığını veya küçük eşit olup olmadığı kontrol eden operatördür.
- <> İki değerin farklı olup olmadığını karşılaştırılan operatördür .