Driver (Sürücü) Nedir ?Ne İşe Yarar ?Nasıl Yüklenir ?
Aygıt olarak bilgisayarın ve işletim sisteminin diğer donanım aygıtları ile iletişim kurmasını sağlamaktadır. Sürücüler sayesinde mouse, klavye ,yazıcı , ses kartı ve harici sabit sürücüler çalışabilmektedir. Sürücü olmadan bilgisayar aygıtları çalışamazlar. Driver sayesinde bilgisayar, bağladığınız yeni donanımı tanır ve kullanmaya başlayabilir.
Yukarıdaki resim bilgisayarımıza bağlı bulunan donanım öğelerinin listesidir . Ve bilgisayarın tanıdığı , sürücüsü ( driver ) sorunsuz bir şekilde çalışan pc ( bilgisayar ) simgesi ile gösterildiği fakat aynı zamanda dirverı (sürücüsü ) bilgisayar tarafından tanınmamış , muhtemelen çalışmayan donanım öğelerinin ise sarı panelde ünlem işareti ile gösterildiği iletişim penceresidir .
Bunu günlük hayatımızdan bir örnekle açıklayacak olursak araba örnek olarak düşünülebilir . Ne kadar kaliteli , ne kadar hızlı bir aracınız olursa olsun o aracı yönetecek , yönlendirecek şöfor olmazsa aracı kullanamayız . Şöfor beynini işletim sistemi olarak düşünürsek , sürücüleri ( driver ) de fren , direksiyon gibi düşünebiliriz .
Güncellemeler ile zaman içerisinde eksikler, hatalar ve açıklar kapatılmaktadır. Bu sebeple güncellenen driver yüklenmelidir. Size gereken sürücüyü Windows Update ile bulabilmektesiniz. Eğer bulamıyorsanız sürücüyü kullanmak istediğiniz donanım ya da aygıtla verilen diskte veya üreticinin web sitesi adresinde bulabilmektesiniz. Web sitesinde bulduğunuz zaman indirip kurmanız gerekmektedir.
Eskiden donanım öğelerinin driverleri ( sürücüleri ) CD ler aracılığı ile ürün alınırken verilmekte idi .
Eğer bilgisayarınıza yüklenen yeni bir bileşen ile sorun yaşıyorsanız, problemi çözmek için ‘donanım ve aygıt sorun gidericisini’ kullanabilirsiniz. Bu iletişim penceresinden çalışmasında hata olan , doğru yüklenmemiş donanım öğelerini tespit edebilirsiniz .
Driver ( Sürücü ) Ne İşe Yarar ?
Driver ile farklı üretici firmalardan aldığınızda dahi bilgisayarınızla uyumlu hale getirebilmektesiniz.
Aslında bunu tanışmak olarak da düşünebilriz . Driver sayesinde o aygıtı bilgisayarımıza tanıtıyor ve işletim sisteminin o aygıtı doğru kullanarak kullanıcıdan aldığı görevleri daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde yerine getirmesini sağlıyoruz .
Sürücüler yalnıza kullanacağınız donanımlara özeldir . Yani Amd markasının driverını İntel markası için kullanamayız .
Driver ( Sürücü ) Nasıl Yüklenir ?
Bilgisayarım simgesi üzerinde sağ tıklayarak Özellikler ve ardından Aygıt Yöneticine tıklayalım .
Ardından yüklemek ya da güncellemek istediğimiz sürücü üzerinde sağ tıklayalım . Benim bilgisayarımda şuan yüklenmemiş sürücü olmadığı için ben Sürücüyü Güncelleştir ‘ i tıklayarak sürücü yazılımını güncelleştirebilirim .