Düşeyara Fonksiyonu ve Parametrelerinin Kullanımı
Düşeyara Fonksiyonu Nedir ?
Düşeyara fonksiyonunun ne olduğundan ve temel anlamında temel düzeyde nasıl kullanıldığından Ms. Excel ‘ de DüşeyAra Formülü makalemizde bahsetmiştik .
Bu makalemizde ise Arama ve Başvuru fonksiyonlarından düşey ara fonksiyonunu örnekle açıklamaya çalışacağım .
Örnek Tablomuz
Bu tabloya göre elimizde kişiler ve bu kişilerin doğum yeri bilgileri var . Küçük bir tabloda belki aradığımızı kolayca bulabiliriz ama veriler arttıkça aradığımızı bulmamız zorlaşır .
Örneğin biz Sicil Nosu yazılan kişinin adı ve soyadının otomatik gelmesini istiyoruz . Ve sicil nosu alanına 114 yazalım .
Bunun için yazmamız gereken formül
=DÜŞEYARA(F2;A2:C9;2;0)
Şeklinde olmalıdır .
Ve ENTER tuşuna bastığımızda 114 ‘ ün bulunduğu satırdaki Ad Soyad otomatik olarak gelecektir .
=DÜŞEYARA(F2;A2:C9;2;0)
Formülümüzde gördüğümüz gibi bizim 4 adet parametremiz vardır .
- İlk parametremiz F2 yazan aranan_değer alanıdır . Bu parametreye neyi aramak istiyorsak onu yazıyoruz .
- İkinci parametremiz A2:C9 yazdığımız tablo_dizisi parametresidir . Aradığımız veriyi hangi tablo aralığında arayacağımızı belirliyoruz .Tüm tabloyu seçebiliriz . Ama çok fazla sütunun olduğu bir tablo ise belirli kısmını da seçebiliriz .
- Üçüncü parametremiz ise 2 yazdığımız sütun indis sayısıdır . Yani tablomuzun kaçıncı sütununda arama yapılacaktır .Her zaman arama yapılacak değer ilk sütunda olmalıdır . İlk sütundaki aranan değer bulununca o satır tamamen seçilir ve seçili alandaki hangi bilgiyi istediğimiz bu parametremiz sayesinde belirlenir.
- Ve son olarak dördüncü parametremiz ise 0 ( sıfır ) olan sayesinde ise aradığımın verinin birebir aynısını istediğimi belirtiyorum .Bu alana 0 ( sıfır ) ya da Yanlış yazabilirim . İkisi de aynı anlamdadır .
Yukarıda Ms. Excel çalışma ekranında da bunu görebiliriz .
Peki Yanlış tam eşleme demektir . Kullanımından bahsettik . Peki ya Doğru nedir ? Ne zaman kullanılır ?
Doğru kullanımını da farklı bir örnekle açıklayalım .
Örnek Tablomuz
Bu tablomuz düşeyara formülümüzün 4. paremetresini Doğru olacak kullancağımız örnek tablomuz olsun .
Normalde bu tablonun sonuç alanı için içiçe eğer formülünü kullanarak uygun formülünü oluşturabiliriz.
Ama bu uzun bir formül . Biz düşeyara formülünü kullanarak bu işlemi deneyeceğiz.
Öncelikle Notlar alanını dolduralım .
Benim notlar alanına 50 ve 60 yazma nedenim arada bir değer olursa nasıl hareket edebileceğimizi görmemizi sağlamaktır .
Formülümüz yazılır ve Enter tuşuna basılarak sonuç görülür .
=DÜŞEYARA(A2;F2:G6;2;DOĞRU)
Formülümüz yukarıdaki şekilde yazılır . Aynı şekilde 4 parametreden oluşur .
- İlk parametremiz A2 yazan aranan_değer alanıdır . Bu parametreye neyi aramak istiyorsak onu yazıyoruz .
- İkinci parametremiz F2:G6 yazdığımız tablo_dizisi parametresidir . Aradığımız veriyi hangi tablo aralığında arayacağımızı belirliyoruz .Tüm tabloyu seçebiliriz . Ama çok fazla sütunun olduğu bir tablo ise belirli kısmını da seçebiliriz .
- Üçüncü parametremiz ise 2 yazdığımız sütun indis sayısıdır . Yani tablomuzun kaçıncı sütununda arama yapılacaktır .Her zaman arama yapılacak değer ilk sütunda olmalıdır . İlk sütundaki aranan değer bulununca o satır tamamen seçilir ve seçili alandaki hangi bilgiyi istediğimiz bu parametremiz sayesinde belirlenir.
- Ve son olarak dördüncü parametremiz ise bir ( 1 ) olan sayesinde ise aradığımın verinin birebir aynısını istediğimi belirtiyorum .Bu alana 1 ( bir ) ya da Doğru yazabilirim . İkisi de aynı anlamdadır . Ben örnekte Doğru yazdım .
Lakin bu formülde Ms. Excel ‘ deki diğer formüller gibi sürükleme yapılmaz. Üstteki örnek resimde sürükleme yapıldığı takdirde 2. parametrede seçilmiş olan tablonun da hücre aralığının değiştiğini görüyoruz . Tablo aralığının sabit kalması , değişmemesi gerekir ki sonuç doğru çıksın. Sürükleme yapmadan önce hücre sabitlemek gerekir .
Hücre sabitleme 2 şekilde yapılabilir .
- İlk yöntemimiz formülde sabitleme yapılacak hücrenin adına tıklayıp , ardından klavyeden F4 tuşuna basmaktır .
- Diğer yöntem ise sütun adının ve satır adının başına $ işareti koymak olacaktır .
Not : Düşeyara formülünde ” Doğru ” ya da ” 1 ” parametresini kullanabilmek için aranılan değerlerin sıralı olması gerekir . Bizim tablomuza göre bakacak olursak F sütunundaki notların sıralı olması gerekiyor . 0 ( sıfır ) dan başlayarak artarak devam etmiş .
Teşekkürler çok yardımcı oldu.
Çok teşekkür ederim .