Hacker Nedir ? Hacker Çeşitleri Var Mıdır ?
Teknoloji çağının giderek geliştiği şu dönemde akıllı telefon , tablet , bilgisayar kullanan kişi sayısı bir hayli fazla .
Fakat bu cihazların güvenliği konusunda bilgi sahibi miyiz ? Aslında sadece kulaktan dolma bir çok bilgiye sahibiz .
Kullandığımız her akıllı cihazın yazılım kısmı vardır . İnternete bağlı akıllı cihazlarda ise yazılım yanı sora bir de ağ kavramı söz konusudur .
Bilgisayar ve bilgisayar ağlarının güvenlik sistemlerine sızarak ya da bu güvenlik sistemlerine nasıl sızılacağını tespit ederek sistem yöneticilerine uyarı gönderen ve yaz sistemi ele geçiren kişilere hacker adı verilir .
Hacker , bilgisayar korsanı olarak da adlandırılabilir .
Hackerlar yani bilgisayar korsanları iy yada kötü amaçlı olabilir . İşte bu noktada hacker çeşitlerinden bahsedilebilir .
Hacker Çeşitleri
Black Hat
Black Hat diye adlandırılan siyah şapkalı korsanlar zarar veren hackerlardır . Güvenlik sistemlerine gizlice sızarak , bir yazılımı kırarak ya da bilgisayarınıza uzaktan erişerek bilgi hırsızlığı , dolandırıcılık gibi zararlı faaliyetlerde bulunabilirler .
White Hat
White Hat olarak adlandırdığımız beyaz şapkalı korsanlar ise zarar vermeyen hackerlardır . Herhangi bir yazılım ya da sistemin güvenlik açığını tespit ederek kurum , firma ile iletişime geçip konu ile ilgili bilgi verirler . Ardından sistem güvenlik açığı giderilmek üzere kapatılır ve kamupyu bilgilendirilir .
Grey Hat
Grey Hat olarak adlandırılan gri şapkalı hackerlar ise kimi zaman iyi niyetli kimi zaman ise kötü niyetli faaliyetlerde bulunabilirler .
Hacktivist
Hacktvist grubunda yer alan hackerlar , kendi görüşlerine uymayan ,yanlış gelen politik yahut toplumsal bir olay hakkında mesaj vermek isterler . Bu mesajı ise bir site hackleyip , o site üzerinden yayınlarlar .
Cracker
Crackerlar teknolojik bilginin yanı sıra herhangi bir programlama diline de iyi seviyede hakimdirler . İnternet üzerinden indirdiğimiz çeşitli yazılımlar , oyunları , lisanslı yazılımların cracklerini üretirler . İndirdiğimiz ve bilgisarımızda kullandığımız bu yazılımlar sayesinde bilgisayarlarımız , akıllı cihazlarımız ele geçirilebilir .
Lamer
Lamer türündeki hackerlar ise hackerlığa özenerek bu yola yeni adım atmış , pek bilgisi olmayan kişilerdir . Çeşitli araştırmaları sonucunda birkaç bilgiye ulaşmışlardır .
Script Kiddie
Lamer korsan türüne göre çok daha fazla bilgisahibi olan hacker türüdür . Genelde ele geçirdikleri sistemleri kötü amaçlı kullanmayı amaç haline getirmişlerdir . Hacker dünyasının anarşistleri olarak tanımlanabilirler. Kişisel bilgisayarlara ya da cep telefonlara yapılan saldırıların birçoğu script kiddieler tarafından gerçekleştirilir.
Security Administrator
Güvenlik yöneticileri olarak adlandırılırlar . Çok iyi derecede teknoloji , yazılım bilgisine sahiptirler . Hackerların aksine koruma görevi edinmişlerdir . Çeşitli firma , kurumda çalışarak o kurumun sistemini koruma görevi üstlenmişlerdir .
38.96374535.243322